Köpa platt-tv

LCD eller Plasma?
Beror på vad du tänker använda TV:n mest till.

Vissa säger att TV-spel lämpar sig bäst på en LCD, och då mest beroende på att TV-spelsbilden kan "frysa fast" på en plasmaskärm, vilket den inte gör på en LCD-skärm.
Det är dock ett problem som de flesta nyare plasmor har löst.

Om du skall titta på TV-program, film och sport så är forfarande plasma bäst.
Det har med två saker att göra, svärta och bildens uppdatering.

Färgen svart återges absolut bäst i en plasmaskärm

Läs mer nedan:

Teknik

En plasma jobbar precis som en vanlig gammal bildrörs-TV med fosfor.
Skärmen är uppdelad i ett rutnät med röda, gröna och blå celler. En röd cell är fylld med röd fosfor längs sidorna och i mitten finns det xenongas som magnetiseras med hjälp av en elektrod. Beroende på hur stark laddning är lyser cellen olika starkt och tillsammans med en grön och blå cell bildas 1 pixel i den färdiga bilden.


LCD, Liquid Crystal Display, bygger som namnet anger på flytande kristaller.
Tekniken liknar den för plasma men de fosforfyllda cellerna är utbytta mot en tunn film av flytande kristaller som läggs mellan två glasskivor. Genom att skicka en laddning till en enskild del av filmen böjer sig kristallerna och låter ljuset passera igenom med olika styrkor (beroende på laddningens styrka).
Ljuset kommer från en lampa som kan vara placerade vid sidan om, ovanför eller bakom bilden. Precis som med plasmatekniken bildar en röd, en grön och en blå del av filmen en pixel i den färdiga bilden.


Hur stor ska TV:n vara?
Beror på hur långt ifrån TV:n du skall sitta. ( och förvisso även hur mycket pengar du vill lägga på eländet )
Minst 2,5 meter helst 3 meter gäller för en 42 tummare. Det blir jobbigt att sitta närmare och bilden blir sämre ju närmare du kommer (om du inte köper en TV för 40-50 pix, dessa har grym bild även på väldigt nära håll)


Bildstorlek

Ofta hör man folk säga att LCD är bättre än plasma, de har själva sett detta och det finns faktiskt en enkel förklaring.

När det gäller storleken på skärmarna ligger plasma före LCD.
Det är inte förrän de senaste året som det har kommit LCD-skärmar på 40 tum som kan matcha 42 tums plasmor. Detta beror på att en LCD-skärm är svårare att tillverka och att en större del av panelerna (de som innehåller pixlarna) kasseras på fabrikerna. Därför tittar många på en 32 tums LCD-skärm och jämför med en 42 tums plasma. Den jämförelsen är inte rättvis då en större skärm alltid ger en något sämre bild än en mindre skärm förutsatt att de har ungefär samma tekniska specifikationer.

Sanningen är att en 40 tums LCD-skärm och en 42 tums plasma är likvärdiga i den totala bildkvalitén.

 

Ljusstyrka
Ljusstyrkan hos en skärm mäts i candela och anges tex så här: 1000 cd/m2. En skärm med 1000 cd/m2 är alltså dubbelt så ljusstark som en med 500 cd/m2

Plasmor har generellt en högre ljusstyrka än LCD-skärmar och lämpar sig därför bättre i ljusa miljöer. Därmed inte sagt att en LCD-skärm behöver ett mörkt rum, men om du vet att ditt rum är svårt att få någorlunda mörkt så är en plasma att föredra före en LCD-skärm.

 

Svärta

Skillnaden mellan vitaste vit och svartaste svart kallas för kontrast och den anges tex så här: 1000:1. Ju högre kontrast ju bättre men man ska inte stirra sig blind på kontrasten av en enkel anlending.

I ett lab kan tillverkaren få fram nästan vilket kontrastvärde som helst genom att ändra variablerna i beräkningen. Genom att ändra bottenvärdet från 1 till 0.5 har skärmen plötsligt en kontrast på 10000:1 istället för 5000:1. Därför är rekommendationen att man i första hand använder kontrastvärdet för att jämföra skärmar från samma tillverkare.

LCD-skärmarna ligger idag lite lägre i kontrastvärde än plasmorna men är på väg att komma ikapp.


Färg
För att framställa så många färger som möjligt krävs avancerad digital bildhantering. Antalet möjliga färger som skärmen kan visa styrs av hur många bits som används för varje grundfärg (röd, grön och blå).

Även här har plasma fortfarande ett litet övertag, men precis som med svärtan är LCD på väg att komma ikapp.

 

Responstid
Den som spelat spel på en gammal LCD-skärm vet att man kan få problem med eftersläpningar när något rör sig i bilden. Detta beror på att en LCD-skärm jobbar med cykler som laddar, respektive stänger av laddningen till de flytande kristallerna. Om inte detta görs tillräcklig fort får man en svans efter det som rör sig.
För att slippa detta bör man välja en skärm med så låg responstid som möjligt, helst 10 ms eller lägre.


Plasma har inte problem med eftersläpningar då responstiden ofta är lägre än 1 ms. Klart att sport och film blir bättre då.

 

Fastbränd bild
I plasmans barndom kunde saker som inte rörde sig i bilden bränna fast och sedan ge spökbilder, tex kanalloggan uppe i hörnet. Detta är inte längre något problem och de skärmar som sålts de senaste åren har varit helt fria från inbränningar.

LCD-skärmar har aldrig haft några problem med inbränningar då de inte använder fosfor.

 

Summering
Vill du ha en skärm på 42 tum eller större är plasma rätt val.
Vill du ha så hög upplösning som möjligt är LCD rätt val.
Är ditt rum väldigt ljust så är plasma rätt val.

I övrigt så närmar sig LCD och plasma väldigt mycket och skillnaderna blir mindre och mindre.


 

Slutligen, här inleds en ny era i rekommendationshistorien !

"Falken rekommenderar":


LG 42 PT85

En grym TV helt enkelt, finns även i 52 tum men då hade frun protesterat ännu mer.
  • Bilden, självklart viktigt. En riktigt bra bild, inte som värsta Pioneer för 30-50 pix men riktigt riktigt bra
  • Coolheten, självklart viktigt eftersom den skall passa in ett rum utan att den för ta över och dominera som den "gamla" 32 tums fet-teven. Svart pianolack och platt som attan.
  • Dubbla inbyggda digitaltv-mottagare, och en inbyggd hårddisk på 160 GB (Grabben, du kan spela in hela fotbolls-EM) Kolla en kanal och spela in en annan samtidigt, allt i en platt "burk"
  • Priset: Otroligt prisvärd med den bilden och den utrustningen. Du kan få den för 12 pix plus frakt om du kollar runt lite på nätbutikerna.

 

Nu ska jag kolla på TV!


 

Hörs

//F

 


Kommentarer
Postat av: Juborg

Kokoooo?
Vart e Falken?
Hallå?!

2007-12-27 @ 16:04:24
URL: http://carljuborg.blogg.se
Postat av: F

Joddeladiho!
Här e ja, har tatt litte semester..so shoot en falk då ;)
Men nu borjar jag ladda igen..

2007-12-31 @ 02:21:33

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0