Kvalserien till div 2 VB...snart börjar det! Hammarö Chiefs hoppar av!

Viking HC var först klara till kvalserien, och det efter en "slutspurt" som inte imponerar, åtta raka förlustmatcher på slutet och hela tretton matcher i rad utan seger!
Kommentar angående VHCs chanser i kvalserien:
VHCs fördel gentemot konkurrenterna från div3 är att VHC spelat fler matcher, och med ett i många fall högre tempo.
Det negativa är den långa förlustraden, och därigenom det sargade självförtroendet.
Jag tror att Viking HC får det riktigt svårt att vinna den här kvalserien.

Kungsörs IK blev det andra laget att ansluta, och då med stor glädje efter hemmaseger i sista matchen.
Kommentar angående KIKs chanser i kvalserien:
KIK har samma fördel gentemot div3-konkurrenterna som VHC, men KIK har också ett betydligt bättre självförtroende.
Av sina totalt 14 ihopspelade poäng så tog man hela 6 poäng på de sex senaste omgångarna (två segrar och två oavgjorda) vilket tyder på att formen är god, såväl fysiskt som mentalt, speciellt på hemmaplan.

KIK har, enligt mig, allt i sina egna händer i denna kvalserie. Det kommer dock ingalunda att bli lätt, man måste tänka om/nytt när det gäller bortaspelet eftersom det inte kommer att räcka med endast hemmasegrar. Dessutom tror jag att man kan få det riktigt otrevligt svettigt mot ett självförtroendepumpat GSK/HHK.
Jag tror nämligen att kampen om kvalseriesegern, och alltså nytt div2-kontrakt, står mellan Kungsörs IK och GSK/HHK.

Hammarö Chiefs IF kom igår torsdag in som det tredje kvalserieklara laget, efter sina två segrar mot Charlottenbergs HC i play off 2.
Kommentar angående HC IFs chanser i kvalserien:
Med risk för att inte veta vad jag snackar om, så påstår jag ändå att Hammarö Chiefs IF kommer att bli hackkycklingen i årets kvalserie. Varför? Jo, man har endast spelat knappt hälften så många matcher som övriga lag och jag tror inte att man är bättre än något annat lag i denna kvalserie.

Uppdaterat 27/2 kl 11:30:

Från Värmlands folkblad:
Chiefs avstår vidare kvalspel

Ishockey Hammarö Chiefs besegrade Charlottenbergs HC med 7-3 i den andra play off-matchen till kvalserien till division 2.
Men något kvalspel blir det inte för Chiefs.
- Ett kval passar inte vår förening ekonomiskt. Det skulle kosta oss minst 30 000 kronor, säger tränaren Niklas Karlsson.


Ett beslut som Hammarö Chiefs meddelade Värmlands Ishockeyförbund i början på veckan.
- Vi avvaktade utgången av tvåan. Hade Säffle gått till kval hade det blivit lite billigare, säger Jansson.
Säffle orkade inte över nedflyttningsstrecket så det blir Viking, Kungsör och segraren mellan Guldsmedshyttan och Hallstahammar som kvalar om en plats i division II i höst. Guldsmedshyttan vann första mötet med 4-2. Returen spelas ikväll.
Kvalserien inleds på söndag då Viking och Kungsör möts i Hagfors.
För Hammarö Chiefs tog säsongen slut på torsdagskvällen efter 7-3 (1-1, 3-0, 3-2) mot Charlottenberg. Chiefs vann dubbelmötet med 10-4 sammanlagt.
Målskyttar, Chiefs: Niclas Karlstad 3, Mattias Åslund, Anders Bäcklund, Kristoffer Bryngel, Jacob Johansson. CHC: Mads Wåhlberg 2, Mats Thalin.

Falkens kommentar:
Div 3 Värmland framstår allt mer som en korpserie, där man möter lag från ett kvarter bort.
Att säga att det blivit billigare om Säffle gått till kval blir ju närmast patetiskt.
Det finns fler hockeylag från värmland än vad som är hälsosamt, det är min åsikt.

I kväll, fredag den 27/2, så avgörs om det är Guldsmedshytte SK eller Hallstahammar HK som ansluter, från div3 Örebro län/Västmanland, och som det då fjärde och sista laget i kvalserien.
"Hyttan" leder ju med 4 - 2 efter sin hemmaseger i tisdags (24/2) och jag har tippat dem som slutsegrare i den fighten.
Återstår att se om hemmaplan kan få betydelse för Hallsta Black Sheeps. De måste vinna med 3 - 0, 4 - 1, 5 - 2 eller liknande.

Återkommer angående detta så fort mer information finns!

Kvalserien börjar alltså med start nu på söndag den 1/3 med matchen mellan Viking HC och Kungsörs IK i Hagfors!
Segrararen mellan GSK - HHK står över och matchar sedan på onsdag den 4/3.

Kommentarer
Postat av: Hövding

Spelarna i HC IF betalar alla kostnader själva, dvs bussresor, planhyror, domare, utrustning klubbor mm. Laget består av forna div 1 och div 2 spelare som inte har ambition att avancera till en högre serie. Jag tror att om man ska mäta sportsligt så hade HC IF blivit livsfarliga i denna kvalserie, jag tycker övriga lag ska andas ut då HC IF väljer att spela kvar i div 3.

2009-02-27 @ 12:20:35
Postat av: fundering

Varför ställer man upp i ett playoff om man inte har för avsikt att klättra i serie systemet, det är mer rättvisst mot övriga föreningar om avstår direkt

2009-02-27 @ 12:50:41
Postat av: fundering

Jag tror Chiefs delvis ställer upp i play-off att annars blir säsongen så kort, de är som sagt ett gäng nervarvande spelare som fortfarande gillar att lira hockey. Div3 en korpserie, ja va fan väntar du dig, lägsta serien, div 7 i fotboll kan man väl också kalla korpserie?

2009-02-27 @ 13:09:03
Postat av: Falken

Jag lägger mig inte Hammarö Chiefs ekonomi, jag har defintivt inga problem att förstå att det finns kostnader i samband med hockey, lita på det. Jag tycker bara att det är tråkigt att man har så väldigt olika inställning i samma seriesystem, det är inte schysst mot övriga lag som försöker utvecklas och kanske ta sig högre i systemet, om det visar sig att vissa lag bara är hobby-lag.., och hoppar av som nu.

Det är inget fel med hobby-lag, men kanske skulle man då vara med i en mer lokal korpserie istället.

När jag pratar om korpserie så menar jag inte att håna någon, men det verkar du ta det som.., jag menar just det att man inte skall vara inblandad i ett seriesystem som involverar uppflyttning med risken att kostnaderna ökar, och engagemanget (dvs tidsåtgången, som många har tröttnat på eft några år)



Förövrigt, angående huruvida Hammarö Chiefs hade varit livsfarliga eller ej... Ja, det får vi ju aldrig veta. Jag har sett lite av laguppställningen, så jag får väl ta dig på orden.



2009-02-27 @ 14:07:57
Postat av: Spelare

Då jag själv är spelare i HC IF så vet jag inte vad man ska säga. folk säger att det är "dåligt att ställa upp i playoff om man inte ska avancera" Då kommer man till frågan, Borde då inte "bäste lag vinna" och om nu CHC hade som mål att gå upp, satsat på det och vunnit? Sen att inte CHC får kvalplatsen får stå för Värmlands hockeyförbund och inte oss. Det är trots allt en tävlingssport och dom som gör mest mål vinner. Och hobbylag är definitivt inte Hammarö Chiefs, då ett flertal spelare, med träning skulle spela Div1 hockey utan problem.

2009-02-27 @ 22:09:03
Postat av: Falken

Spelare: Om man ger sig in som lag i ett seriesystem som är uppbyggt efter tydliga och konkreta regler, där det hela går ut på att ha en slutlig vinnare som skall utmana lag från högre divisioner osv så bör man beräkna kostnaden innan man sätter igång.

Det är väldigt klart vad som gäller och då tycker jag att man skall ta i beaktande vilken konsekvens det får för laget, såväl kostnadsmässigt som engagemangsmässigt, och helst då innan säsongen börjar eller senast innan ett ev play off-spel inleds.



Det bör inte komma som en överraskning för varken det egna laget eller för andra inblandade lag, då kan förbundet ha möjligheten att erbjuda plats till nästa lag i ordningen.



Saker och ting kan hända med ekonomin som man har svårt att förutse och styra över, i dessa tider är det ingen överdrift, men så långt det är möjligt bör man av respekt för de andra lagen och för de som jobbar på förbundsnivå göra en så tidig bedömning som möjligt och ta ett beslut för allas bästa.



Som det nu verkar så har Hammarö Chiefs velat lira så mycket som möjligt, för att det är så kul, och sen när man inte kan lira mer för att det blir för dyrt att åka till Kungsör t ex så lägger man av.

Det är varken ett schysst eller ett professionellt agerande.



Jag har aldrig påstått att Hammarö Chiefs är ett hobbylag, men i denna fråga så beter man sig som ett sådant.

2009-02-28 @ 01:23:56
Postat av: HHK

Tycker att förbundet kan ge CHC den sista platsen i kvalserien samt ge Hammarö Chiefs en riktig nosknäpp som t.ex lite böter pga deras agerande. Visst, Charlottenberg ligger ju i Norge nästan och det blir långa dagar och dyra resor för att spela där men va fan...hockeyn är ju så kul att det är värt det. Till syvene sist så är det ju trots allt att det handlar ju om att det bästa laget ska ta platsen till 2:an, eller hur? Och det innebär ju lite uppoffringar från både spelare och förening.

Tack å hej

2009-02-28 @ 11:57:56
Postat av: Falken

Jag håller med dig HHK, Hammarö Chiefs bör få ett samtal från förbundet iaf. Deras resonemang visar ju att man skiter i alla utom sig själva.

2009-03-02 @ 11:54:29
Postat av: Falken

Jag håller med dig HHK, Hammarö Chiefs bör få ett samtal från förbundet. Ett sånt resonemang där man tydligt visar att man bara bryr sig om sig själva och skiter i andra bör beivras på något sätt.

2009-03-02 @ 11:56:22
Postat av: Hövding

Vi får förtydliga det hela: HC IF kontaktade förbundet tidigt i vecka 9. Man fick då ok från förbundet att avstå kvalserien. Förbundet ville undvika tidigare års erfarenheter med både Surahammar och Västerås HC som klivit in i kvalserien för att sedan tacka nej till spel i div 2. Sedan kan man ju tycka att förbundet skulle ge Charlottenberg chansen att spela i kvalserien men så blev inte fallet, tyvärr.

2009-03-02 @ 13:13:12
Postat av: HHK

Hövding: Jag måste försvara Surahammar vad gäller deras nej till div.2 spel förra året.

Orsaken till att dom sa nej var att dom skulle flytta sin verksamhet till Hallstahammar eftersom förutsättningarna är mycket bättre där. Dom är ensamma som A-lag och har en egen (större) kommun med fler företag som sponsrar mm. Sura Black Sheep lockades över till hallsta med en ny ishall och en helt annan uppbackning än vad dom hade i sura, där Blue Hammers är dom "stora" i kommunen och kniper nästan alla sponsorer. Hallsta funkar även som ett representationslag för hockeyn i bygden för att öka intresset och därmed hoppas kunna bygga upp föreningen med lag i alla årskullar allt eftersom. Vad är viktigast? Att bygga upp en helt ny förening och öka intresset bland unga som förhoppningsvis vill börja spela hockey i och med Black Sheep-flytten, eller bara tänka på sig själva som ett enda seniorlag utan påfyllning nerifrån år efter år?

Hade sura valt att stanna kvar i just sura, så hade dom nog säkert löst det ekonomiska på nåt sätt. Dom hade helt enkelt bara fått jobba lite hårdare och lite längre för att få sponsorer för att täcka kostnaderna.

2009-03-03 @ 09:25:52
Postat av: Bejmo

Tycker faktiskt att det var lite synd att vi tackade nej till kvalet tror faktiskt att vi hade kunnat överraska dig Falken! När det gäller fart och tempo så skulle vi nog få det lite kämpigt men vi har ett väl fungerande spelsystem och flertalet spelare som har haft betydande roller i div 1 & div 2. Men trots allt är vi ju ett lag som inte har några ambitioner att gå uppåt. För då hade vi varit kvar i Hammarö, Grums, Skåre mm. För övrigt så känner förbundet till vår inställning sedan flera år tillbaka, vi kan tyvärr inte hjälpa att vi är det bästa laget i serien år efter år trots att vi i snitt tränar 50 min i veckan då vi ser till att jobbet kommer i första hand.



Mvh Nr 81 något tyngre sen sina glansdagar!

2009-03-03 @ 23:04:01
Postat av: Falken

Med HC IFs tydliga ambition så borde isf förbundet ha agerat annorlunda, och när vi nu vet vad som skett så fick antingen förbundet inte klart för sig HC IFs ambition eller så tog förbundet ett galet beslut. Man skulle nog inte ha godkänt HC IFs tankegångar om att endast spela kvalet så länge Säffle HC blev motståndare och inte Kungsörs IK..

Som utomstående så ser man ju ett sådant resonemang som endast ett sätt att förlänga säsongen inom hyfsad kostnad, och för att sedan oavsett kvalseriens resultat hoppa av när det är färdigspelat..

Med förbundsögon sett så borde man aldrig ha tillåtit HC IF att spela play off eftersom HC IF inte har ambitionen att spela i någon högre division..

Slutligen, förutsatt att HC IF inte mörkat med sin ambition, så har det begåtts en blunder från förbundshåll.

Onödigt, men värre har ju hänt..

2009-03-04 @ 11:21:32
Postat av: Falken

Bejmo: Jo jag känner till flera av "pjäserna" i HC IF, så jag tror nog att ni hade kunnat krångla till det en del i kvalserien.., sen är det inte säkert att det räckt hela vägen.. Det tror jag inte iaf. Men jag tycker alltså också att det är synd att ni hoppade av..

Att ni är bäst i div3 Värmland år efter år tror jag inte bara beror på era förträffliga spelare, det beror också på att det finns för många lag i Värmland..och att långt ifrån alla har spelare så att det räcker till..



Hockey ska spelas för att det är kul, och om ni klarar det så är ni vinnare..

Lycka till med det även fortsättningsvis!

2009-03-04 @ 11:28:49

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0