30 done, 3 to go

Teoretiskt så kan Forshaga fortfarande missa förstaplatsen, men det räcker med 2 pinnar på de tre återstående omgångarna för att det ska vara helt klart.
Risken att det teoretiskt möjliga ska bli praktik är i det närmaste noll, med tanke på att de avslutar med att möta Örnen och Munkfors. Där har jag duktigt svårt att se någon skräll.
Grums å sin sida har ett tuffare spelprogram, o måste köra ända in i kaklet för att vara säkra på att hålla undan för Hammarö. Där blir det förstås en nyckelmatch nu på söndag när just Hammarö och Grums möts.

Hammarö vill nog undvika Sunne som motståndare i playoff, efter 2 torsk hittills under säsongen (4 - 3 b och 4 - 5 h) men om tabellen står sig som nu så är det Sunne IK som måste betvingas för att Hammarö ska ta sig vidare. Den enda chansen att undvika Sunne är att byta plats med Grums, men det är inte speciellt lätt.
Hammarös spelprogram är klart tuffast av de tre topplagen. Först Köping borta, sen alltså Grums hemma, och avslutningsvis Sunne hemma.

Sunne är sen ett bra tag klara för playoff även de, men de har förstås möjlighet att ta över Hammarös tredjeplats, även om det i nuläget inte förändrar playoffmotståndare, men det kanske är intressant att få första playoff-matchen på hemmais.. (plus en ev avgörande tredje match)
Sunnes spelprogram är något lättare än Hammarös, med bl a en derbymatch mot IFK Munkfors, men Köping hemma och alltså Hammarö borta kommer att kräva att laget visar sig från sin bästa sida.

Köping HC har fortfarande allt i sina egna händer in sin kamp att behålla den sista platsen till playoff.
Poängpotentialen för Köping på återstående spelprogram är 12 poäng, detta då man ska spela den uppskjutna matchen borta mot Munkfors den 8/2 och alltså har 4 matcher kvar. Det innebär att man måste vinna minst 3 av de 4 kvarvarande matcherna, för att vara säkra på playoff om Flyers samtidigt vinner deras återstående matcher. Det kan t o m räcka med mindre men då blir det en målskillnadsaffär. Det här är teori, men matcherna spelas i verkligheten. Huvva!
Närmast hotande är förstås Flyers, en pinne sämre i nuläget, med ett varierat spelprogram att avsluta med. Först jumbon Örnen hemma, sen Navvies borta och avslutningsvis Arvika hemma. 9 poäng?

Min kommentar
Är det inte så att man tidigare har spelat en tredje och avgörande "match" direkt efter match 2, alltså att man spolat och spelat igen samma kväll, och att det då handlat om 5 min sudden och sen straffar?
Jag gillar det här bättre, även om det blir rejält tufft med match dagen efter direkt.

Play Off-metoden
Om match vid den ordinarie speltidens slut inte är avgjord gäller de av serieadministratörenutfärdade seriebestämmelserna. Har sådana separata bestämmelser inte utfärdats gäller Play Off metoden enligt följande:Varje match ska avgöras. Vid lika resultat vid ordinarie speltids slut förlängs matchen till dessavgörande sker (första mål så kallad Sudden Death). Innan sådan förlängning startar ska bananspolas och lagen få paus i max 18 minuter. Är matchen inte avgjord efter en period får lagen paus i max 18 minuter, varvid banan spolasosv.

Metoden används i Play Off matcher. Play Off matcher spelas i udda antalet matcher och varje
match ska avgöras.

Onsdagsomgång, med tips o så

Klart övertag för Hammarö om man ser till resultaten de två matcher man lirat hittills, men ikväll är det ny match och allt kan hända.

Resultat: 5 - 2 (1 - 1, 3 - 1, 1 - 0) Skott:33-26
Matchen börjar snarlikt den hemma senast mot Grums, men utan att hemmalaget ger bort några frilägen. Ganska snart ser man att det finns självförtroende och pondus i hemmalaget, vilket visar sig genom ett tydligare och mer vältimat spel på kropp (det har jag saknat) både offensivt och defensivt.
Köping tar ledningen när drygt 3 minuter har passerat, och målet kommer genom Jimmy Hellström (ass Erik Öhling och Oscar Martinsson) som på egen hand för pucken efter sargen genom mittzon. Hammaröbacken tror att han ska hinna stänga, men då accelererar Jimmy precis när Hammaröbacken får kontakt, viker in precis framför mål och trycker in pucken vid bortre stolpen. Mycket bra prestation där!
1 - 0 03:09
Glädjen över ledningsmålet varade dock endast i 35 sekunder, eftersom Hammarös Anton Rhöse (ass Gidebratt och Rönning) väldigt lättvindigt kunde reducera. Slarv på försvarsblå från Köping o Kinisjärvi tvingades raka trissan ur egen kasse.
1 - 1 03:54
Överlag en ganska jämn förstaperiod, där båda lagen har halvchanser men utan fler mål.

Mittenperren inleds i högt tempo, och Köping kommer ut ännu starkare och pressar Hammarö allt oftare. Köpings fart och intensitet gör att Hammarö tar till bus. Köpings första pp resulterar inte, men kort efter att Hammarö blivit fulltaliga så har Köping tek i anfallszon. Robin Karlsson tekar bak till Oscar Martinsson som skjuter från sin backposition, pucken tar på ett Hammaröben och ställer keepern.
2 - 1 27:51
20 sekunder senare är det dags för nytt pp för Köping, vilket resulterar efter 50 sekunder när Jimmy Hellström tjongar dit sitt andra mål för kvällen, assisterad av Anders Jinghage och Emil Forsberg.
3 - 1 29:00
Köping arbetar sedan ner ett bp, lite svettigt men utan bakåtmål.
Hemmalaget har kommandot, är betydligt ettrigare än gästerna och styr det mesta nu. Därför är det inte en chock att ledningen utökas mot slutet av perioden. Emil Forsberg står rätt och sprätter in pucken, assisterad av
Jerker Permats och Tim Svensson.
4 - 1 37:35
Nytt bp för Köping, kändes olägligt och onödigt eftersom det är stor risk att Hammarö får monemtum av ett reduceringsmål. Reducerinsmål får dom, men inte så mycket momentum att snacka om.
4 - 2 38:03 när Andreas Norrman får stå ren o trycker dit en retur. Ass Petter Skoglund och Lars Jonsson.

Tredje p inleds med tre utvisning för Hammarö, Köping o Hammarö igen. Det känns ganska stabilt som Köpingssupporter, det blir aldrig någon ruggig anstormning mot hemmakassen, Köping spelar bra och går inte bort sig även om visst övermod glimtar fram då och då. Hammarö tar ut sin keeper med 3 min kvar av perren, men det blir inte nämnvärt tuffare för Köping att freda sitt mål. Till slut går det som det brukar med tom målbur, pucken petas in där istället.
5 - 2 kommer 57:54 genom Mårten Jakobsson (första målet för honom i Köpingströjan, grattis!) som assisterades av Adam Lövén, och nu är matchen över förstås.

Köping har haft svårt de två tidigare matcherna mot Hammarö, men nu har man fått träna med i det närmaste full trupp i en veckas tid vilket förstås ökar chanserna för bättre prestationer på match. Just Hammarö blev väldigt bleka och uddlösa ju längre matchen led, vilket förvånade mig lite. De är ett ganska storvuxet lag, med hög fart och många som är duktiga med pucken. Kanske var det Köpings backspel, som var bättre än på hela säsongen hittills, som helt enkelt trögade upp Hammarös offensiv.
En gedigen arbetsinsats av hela Köpingslaget i tre perioder, kryddat med tryggt målvaktsspel och offensiv spetskompetens, det gav den tredje raka trepoängaren i rad. Det gav också att Köping behåller playoff-platsen, med en poäng till godo.

Allt annat än 3 poäng för "Syltas" gäng är naturligtvis underkänt, inte för att jag vill trampa på Örnen på något sätt, utan för att Flyers helt enkelt måste ta full pott återstående matcher.

Resultat: 10 - 2 (2 - 1, 3 - 0, 5 - 1) Skott:48-14
En duktigt örnkeeper, Joel Schönhult, höll nästan ensam stången mot anstormande Flyers. "Bara" 2 - 1 till hemmalaget efter 12-4 i skott i den första perren. Uddamålsunderläget för Örnen höll en bit in på andra hälften av matchtiden, men när 3 - 1 kom så blev det också 4 - 1 o 5 - 1 ganska fort. Programenligt 3 pinnar till Flyers.

Båda lagen har något att spela för, Grums enligt ovan, och Arvika som fortfarande har en teoretisk chans på playoff.
Enligt Grums IK:s facebooksida så är Stefan Kask tillbaka i Grums IK igen. Jag antar att han inte spelar i kväll eftersom han isåfall skulle spela mot det lag han nyss lirat 27 matcher med. Stefan har skrapat ihop 14+17 på 27 matcher med Arvika, och ligger med ett poängsnitt på 1,14 trea i Arvikas interna poängliga.

Resultat: 5 - 2 (1 - 2, 1 - 0, 3 - 0) Skott:61-28
Bortaledning efter första 20, och likaläge efter två perioder, trots då 39-21 i skott till Grums.
Tre assist av Stefan Kask i tredje perioden, som i förra matchen lirade med Arvika, låg bland annat bakom att hemmalaget gick ifrån till klara 5 - 2. Mr Kask blev vald till matchens lirare, hans 1+4 mot sina gamla lagkamrater var förstås en nyckel till vinsten.

Det intressanta med den här matchen är vilket lag som ska vinna två av tre möten, inte så mycket mer.

Resultat: 8 - 3 (3 - 1, 3 - 2, 2 - 0) Skott:46-21

Derby i Klingevi Ishall, där Munkfors har att kämpa för att snygga till den inbördes matchen mot rivalerna från Sunne, och kanske finns hoppet om att undvika kvalserien fortfarande starkt levande. Det borde det göra eftersom det rent teoretiskt inte alls är kört. 9 poäng på de fyra återstående matcherna, samtidigt som Nor IK blir utan fler poäng, det är vad som krävs. Sunnes motivation handlar väl om att man inte vill förlora ett derby, och att man vill snuva Hammarö på tredjeplatsen i tabellen.

Resultat: 3 - 4 (1 - 1, 0 - 3, 2 - 0) Skott:27-26
Ännu en bra match av IFK Munkfors mot riktigt bra motstånd, men trots full satsning från hemmalaget och en extragubbe på isen i slutet av tredje perren, så vinner Sunne IK tre av tre derbymöten.

Navvies - Nor IK: 4 - 3 efter sd
Mest motivation bör Nor IK ha, eftersom de inte kan känna sig säkra på att vara klara för spel i div2 nästa säsong. Navvies har bara att spela av serien, och det vill man förstås göra bra.

Resultat: 4 - 3 (0 - 0, 3 - 3, 1 - 0) Skott:37-28
Tufft med uddamålstorsk för Nor när man hängde med så pass bra i matchen. En pinne hade kunnat räcka långt i jakten på ett säkrat div2-kontrakt.