Playoff 2, och kvalserierna. Uppdaterad..

 Play off 2
 
Förtjöt med tips
Söndag 24/2 17:00
Grums IK - Sunne IK: 2 - 4
Jag tror på ett jämnt play off 2, men att det avgörs på två matcher. På något vis känns Sunne IK som ett lag med stigande formkurva, medan jag tror att Grums IK har nått sin peak.
Anders Skoog och Victor Ejdsell är två herrar som naturligtvis kommer att vara viktiga för sitt SIK, Anders vann poängligan i div2 VB med 71 poäng (25+46) och snittade alltså 2,15 per match. Unge Ejdsell fick ihop 59 poäng (23+36) och blev fyra på det. Nämnas skall också Johan Wendelstam och Tobias Forss som gjorde 24 och 22 mål, och naturligtvis bidragit mycket till Sunne IKs fina säsong så här långt.
För Grums IK så gäller det att främst poänligatvåan Stefan Thellberg (32+32)och Oskar Södergren (15+42) fortsätter att producera om man ska ta sig förbi SIK. Stefan Kask och Martin Wallin ska också nämnas.
Grums IKs styrka är defensiven, det är väldigt svårt att ta sig in på kassen vilket innebar att man släppte in minst mål i serien, men att de bara släpper in drygt 2 mål per match beror förstås till stor del också på att de ofta förlägger spelet till anfallszon.
 
Effektiviteten framåt avgör playoff 2.
 
Resultat: 5 - 1 (1-14-00-0) Skott: 34-18 (13-8 15-4 6-6)
 
Tisdag 26/2
Sunne IK - Grums IK:
 
Resultat: 3 - 0 (0-0, 1-0, 2-0)
SIK nollar Grums i returen i Helmia Arena, och det är Skoog och Ejdsell som vinner matchen åt sitt Sunne IK, med varsitt mål. 
Det blir alltså en tredje och avgörande match i Billerudhallen nu på torsdag.
 
Torsdag 28/2 19:00
Grums IK - Sunne IK: 
Jag trodde på Sunne IK inför matcherna, men nu med 1 - 1 i matcher och med GIKs mittenperre i första matchen i tankarna, så måste jag säga att det lutar åt GIK i alla fall.
 
Resultat: 8 - 3 (2-25-11-0)
Ännu en gång så kommer GIK ut i mittenperren och fullständigt kör över SIK (9 - 1 i i mittenpeeren de två senaste mötena i Billerudhallen) o där var playoff 2 färdigspelat.
Från Sunne IKs håll så menar man att GIK vinner övertygande, och tvingas konstatera att säsongen nu är över. NWT kvicknar till och bemödar sig om att GIK o SIK har lirat playoff, o konstaterar att två perioder räckte för Grums
 
---------------------------------------------------------------------------------------------------
 
Händer det något med de lag som väntar på att div1-kvalet ska börja?
 
Grästorp IK träningsmatchar mot Borås, vilket Johan Wulcan ger sin egen syn på.
 
IFK Arboga "förstärker", och träningsmatcher ikväll (onsdag 27/2) mot Örebro J20.
 
Forshaga IF
 
HC Dalen
 
Grums IK
 
Spelschemat för kvalserien till div1 är "klart":
 
Ett lag står över varje omgång, vilket i första omgången blir Grums IK eller Sunne IK (schysst upplägg eftersom de lirar avgörande playoffmatchen nu på torsdag) och varje lag står över totalt två omgånger på kvalseriens 10, eftersom det är fem lag i kvalserien, men att t ex IFK Arboga lirar fyra bortamatcher i rad från omgång 2 till 5 (står över omg 4) känns lite märkligt minst sagt. 
 
--------------------------------------------------------------------------------------------------
 
 Kvalserien B Div 2 Västra
 
Spelschemat 
 
Den kanske mest påverkande parametern i en kvalserie kan vara den att det är två lag som är vana att föra matcher och två lag som är vana att....inte föra matcher.
En annan parameter är å andra sidan kanske minst lika påverkande, den att det faktiskt är ganska stor skillnad mellan divisionerna, i det här fallet mellan div2 VB och div3 V/Ö.
De sämsta lagen i en division kan förstås vara sämre än de bästa lagen i divisionen precis under, men..
Div 2 VB rankar jag ganska högt i landet, förmodligen minst topp-3 bland div2-serierna, medan jag inte har så bra koll på div3 V/Ö denna säsong. 
 
HC Örnen
Örnens styrka är offensiven, och den absoluta svagheten är spelet i egen zon. På keepersidan så har man förmodligen en av landets mest skottränade keeprar.
1459 skott på mål, med 240 insläppta ger att drygt var 6:e skott gått in, men det är mycket för att keeprarna fått ganska usel hjälp. 
Jag tror att Örnarna får det riktigt svårt att förnya kontraktet.
 
 IFK Munkfors
Jag tror att IFK Munkfors kommer att förnya sitt kontrakt, de kommer förmodligen att vinna kvalserien ganska klart.
 
Skultuna IS
SIS vann div3 V/Ö på målskillnad, med 1 mål bättre än tvåan Hallstahammar HK. Tredjeplacerade Västerås HK ungdom landade på samma poäng som SIS o HHK men med betydligt sämre målskillnad. 
Säsongens div3 V/Ö var överhuvudtaget ett väldigt jämn serie, iaf de fem första lagen.
Marcus Söderlund skramlade ihop 31+14 på 17 matcher, o gör alltså nästan 2 mål per match. Det är en bedrift som visar att han säkert inte skulle göra bort sig i div2 eller högre.
 
Viking HC
VHC har haft en lättare färd mot serieseger i div3 Värmland, om det beror på att de är ett bättre lag än SIS återstår ju att se, men jag tror mest att det beror på att div3 Värmland har varit betydligt ojämnare.
Just det kan komma att få betydelse i kvalserien, att Skultuna IS har spelat mot genomgående tuffare motstånd än Viking HC
 
Lite förtjöt o tips
Söndag 24/2 17:00
 IFK Munkfors - HC Örnen: 6 - 2
Jag tror att det är bra för både Munkfors och Örnen att de inleder mot varandra, kanske kan det borga för att de kommer in i kvalserien med lite högre fart.
 
Resultat: 3 - 2 (1-01-21-0) Skott: 34-25
Det var en jämn tillställning, säger Munkforscoachen Håkan Jansson efter den viktiga hemmasegern i första kvalseriematchen.
 
 
(Matchen börjar 16:00) 
Skultuna IS - Viking HC: 3 - 2
Ska bli intressant att se vilket av div3-lagen som tar kommandot
 
Resultat: 4 - 2 (0 - 0, 3 - 1, 1 - 1)
 Jahapp, hemmaseger för Skultuna. Viktigt förstås
 
Onsdag 27/2 19:00
Tips o förtjöt
 
Viking HC - IFK Munkfors: 2 - 5
Ärkerivalerna möts nu för första gången på 8 år (i seriesammanhang)
 
Resultat: 3 - 1
Viking var hetast i derbyt 
 
HC Örnen - Skultuna IS: 3 - 4
Bäst bakåt vinner, är iaf min gissning. Örnen har hyfsad kapaciet framåt, o det kräver disciplin i egen zon. Om SIS fixar det så kan de också ta hem 3 sköna bortapoäng. 
 
Resultat: 6 - 4 (1-23-12-1)
 
 
Fredagsmatcher i kvalseriens tredje omgång:
IFK Munkfors - Skultuna IS:
 
Resultat: 5 - 6 (1-0, 3-2, 1-3, 0-1) Skott: 47-26
 
 
Viking HC - HC Örnen:
 
Resultat: 6 - 0
 
 

Playoff, och kvalserierna! Fylls på nu och då

 Sluttabellen -12/13
Seriesegrarna Forshaga IF:
De tillslut närmast ohotade seriesegrarna var bättre än jag trodde, även om jag tippat dem i topp-3 inför seriestarten.
Denna säsongs FIF gör nästan 100 fler mål än föregående säsongs upplaga, 231 strutar mot 132. 
Hockey handlar om att göra fler mål än motståndaren, och FIF:s snittresultat per match har höjts från 4,4 - 3,8, till 7 - 2,7. 
Anfall är bästa försvar brukar man säga, och kanske är det där mycket av sanningen ligger för FIF. Även om FIF bara har Grums IK före sig i att täppa till bakåt, så är det i egen zon deras svaghet ligger. 
Årets säsong i div2 VB har FIF, pga sin mkt vassa offensiv, kunnat förlägga det mesta av spelet i anfallszon och "nästan aldrig" behövt boxa upp framför egna kassen.
Nu i kvalserien så kommer FIF att möta än mer skridskostarka lag med högre kapacitet att hota offensivt än vad man är van vid från seriespelet, vilket kommer att ställa flera jobbiga frågor till spelet i egen zon, men jag skulle inte bli förvånad om FIF:s offensiva kvaliteter räcker långt även i kvalserien. Man behöver ju inte vinna med 7 - 2 i snitt, det räcker ju som sagt att göra ett mål mer än motståndarna.
 
Seriens överraskningslag är Sunne IK (för mig iaf):
För många var det ovisst hur Sunne IK skulle klara sig denna säsongen, och den inleddes ganska hackigt men sen har man fått rejäl fart och ordning på grejorna. Det är helt klart SIK:s offensiva kvaliteter som tagit laget till playoff, för defensiven är inte alls lika imponerande. 
Föga överaskande kanske, men jag tippar att Sunne IK tar sig till playoff 2, de har ett järngrepp på Hammarö som jag inte tror att coach Rivest kan få sitt lag att ta sig ur.
 
--------------------------------------------------------
 
Kvalserien till div1 börjar den 3/3
Klara lag hittills:
Forshaga IF
Grästorps IK
IFK Arboga
 
Ett lag till från div2 VB skall vara med o lira kval till div1, och den uppgörelsen startar idag söndag:
Playoff 1:1
Grums IK - Köping HC: 1 - 3
Ganska tighta matcher mellan lagen hittills, även om den senaste matchen i Köping faktiskt kunde ha slutat med en större seger för hemmalaget, men allt det är historia nu.
Köpingslaget kommer till Billerudhallen med ett decimerat lag tyvärr, sjukdom o skador på flera håll gör att den svåra bortamatchen blir än svårare. Vi som håller på Köping HC får ställa vårt hopp till att de som kan lira knyter näven och gör en krigarinsats, vilket inte är främmande för det här laget. Enligt kapten Permats så är han och hans lagkamrater inte mätta efter att ha nått säsongens målsättning.
 
Att hitta något om vad Grums IK tänker o tycker inför matchen är nästan omöjligt. Hemsidan är inte speciellt fokad på A-laget, o ger inget om man vill veta något inför playoff. (Det är å andra sidan inte speciellt upphetsande att läsa på Köping HC:s hemsida heller) Tidningarna i trakten runt Grums skriver sällan eller aldrig något heller, iaf inte nättidningarna, vilket är riktigt svagt! En blogg finns, men Görans bloggarform verkar inte vara den bästa ;) 
 
Resultat: 5 - 2 (1-01-13-1) Skott:33-22 (9-8, 9-5, 15-9)
Verkar som svagt pp under matchen av Köping, där man får ett i baken istället, plus en riktigt dyr 5+20 (som tydligen kom efter avblåsning när mittenperren var slut) Jag var tyvärr inte på plats o såg matchen, pga sjukdom, men det kändes ända hit att det var en klassisk idiotutvisning. Grums gör 3 - 1 och 4 - 1 där, vilket förstås blir matchavgörande. Gör om, gör rätt Köping HC!!
"De två första perioderna var en bra prestation av oss, tills vi fick femman som avgjorde matchen", detta enligt  coach Karlsson, som också menar att det var onödigt att hans spelare tog tacklingen vid signalen men att "5+20 är alldeles för hårt dömt"
 
Playoff 1 lever i högsta grad fortfarande, helt ny match i hemmahallen inför 500+ i publiken på onsdag.
 
Onsdag 20/2 19:00
Lite förtjöt och tips inför kvällens spännande playoffmatcher!
Köping HC - Grums IK: 5 - 3
Kniven på strupen för hemmalaget, som helt enkelt måste vinna för att förlänga säsongen och för att få spela en tredje och avgörande match i morgon torsdag i Billerudhallen.
"Det är inte slutspelat ikväll", säger Köping HCs coach Joakim Karlsson.
Jag säger, att om inte säsongen skall vara över efter kvällens match så måste PP och BP upp ett snäpp, dessutom så behöver Köping HC ett keeperspel på hög nivå, vilket både Kinisjärvi och Lyckholm har visat att de har i sig, men det måste stämma kommande 60 minuter.
Misstag på blålinjerna måste minimeras, och ett av de bästa sätten att undvika det är att ha högt pucktempo rakt igenom matchen. Stenhårda pass som tvingar upp skridskoåkningen, då kan det mycket väl  krävas en tredje och avgörande figtht i morgon torsdag.
 
Resultat: 1 - 3 (0 - 2, 0 - 1, 0 - 0) Skott:24-21
Köping HC får stryk av ett bättre spelande lag på onsdagkvällen, dels på grund av att hemmalaget inte kommer upp i den nivå som man kan och har visat, men också mycket på grund av ett mycket disciplinerat Grums IK.
Det är inte för inget som Grums IK har släppt in minst mål i seriespelet, det är mycket svårt att ta sig in framför kassen och under onsdagskvällen så neutraliserades också Köping hockeys fart väldigt effektivt med väl avvägd checking från gästerna, där man styrde ut puckförande efter sargen och skapade väldiga avstånd mellan hemmalagets lirare. Gång på gång så försökte Köping att dra en gubbe på offensiv blå, men fastnade 49 av 50 gånger direkt och blev av med pucken.
Drygt 11 minuter in i matchen, så  kommer 0 - 1 efter en sån grej. 4 blåtröjor i linje, en back väldigt högt, o dribbel på offensiv blå.
Smack o spelvändning, 2 mot 1 för Grums och Kinisjärvi i hemmakassen fick kapitulera när GIK:s notoriske poängmakare Stefan Thellberg (tillika tvåa i seriens poängliga med 64 poäng, och målkung med 32 kassar på 30 matcher) sprätter dit ledningspucken på pass från Martin Wallin och Jerker Westberg.
 
Det är ofta ganska svårt att avgöra, om det var det förlorande laget som spelade dåligt eller om det var det vinnande laget som gjorde det förlorande dåligt. I går kväll så såg jag i alla fall tydliga bevis på bägge saker.
Köping hockeys uppspel var otroligt segt, tyvärr är det backarna som har väldigt svårt att släppa puck i första läget. De har nästan alltid forwards med fart både mitt i plan och efter sargen att passa, men det var väldigt sällan som pucken kom hårt på bladet till dem. I stället höll man i och höll i, vände om och höll i och höll i.. o passade, eller mera slog ifrån sig pucken, i bästa fall på hälarna på stillastående markerad spelare efter sargen.
 
En spelare som Oskar Maikkula saknades tydligt igår, trots att han egentligen är forward så har hans backspel varit bäst i laget sett över hela säsongen. Just för hans förmåga att passa pucken hårt och snabbt till spelare med fart, men också för hans rörlighet och placering i banan.
 
0 - 2 kommer kna