Vässa grickerna, 23:an här, och förbi, med eftertjöt

Efter 22 omgångar 
 
Köping o Örnen möttes i lördags, 5/1, i den uppskjutna matchen från 19:e omgången. Då hade inte HC Örnen folk nog att ställa upp med, mycket sjukdom o sånt gjorde att matchen som sagt spelades i mellandagarna istället. Inte för att örnarna kom i stor flock denna gången heller, endast 10+2 örnar fanns ombytta när pucken släpptes.
Matchen slutade 8 - 1 (4-0, 2-1, 2-0) Skott: 47-10 "Köping vann enkelt över Örnen"
Det var inte en speciellt rolig match att beskåda, första perren slutade 4 - 0 men skulle utan att få någon att höja på ögonbrynen ha kunnat sluta med i alla fall 7 - 0. 21-2 i skott talar sitt tydliga språk.
Den första perioden var i alla fall helt ok, om man ser till pucktempo och sånt, men sen var det riktigt tråkigt större delen av de följande 40 "effektiva" minutrarna.
Enligt mig så stavas orsaken till trökigheterna N-O-N-C-H-A-L-A-N-S.
Är man nonchalant så är man en som inte tar hänsyn till sina plikter och åligganden, det säger i alla fall Wiktionary
Synonymer för nonchalans: försumlighet, slarv, slapphet, likgiltighet, låtgåmentalitet, oförskämdhet, ringaktning, missaktning, åsidosättande, överlägsenhet, mallighet.
 
Ja ja, jag blev riktigt tjurig där jag satt och beskådade "eländet", jag riktigt hatade att se att KHC inte ville värna sin egen keepers nolla, när man nu ledde stort (5 - 0 tidigt i mittenperren) utan istället skulle börja hångla med pucken i egen zon, o självklart tappa densamma så att Örnens egen specielle sniper, Michael Carlsson, får stå skamligt naken framför den stackars hemmakeepern o vispa upp pucken i vänsterkrysset. Där sprack den nollan! Det som också hände var att blue boars fällde krokben på sig själva när de hade kunnat skrapa ihop en betydligt större hög plusmål, vilket kan komma att betyda enorm skillnad när det ska räknas ihop om 10 omgångar. Försumlighet, slarv, slapphet, likgiltighet, osv blää.
 
Inget lag kommer undan risken att "drabbas" av nonchalans, oavsett nivå eller sport, det har vi sett alltför många gånger, men jag tycker det behöver påpekas, och jag tycker att man ska kunna avkräva spelare på i princip alla nivåer att man både har vinnarskalle och smartness, OCH att man som individ har eget ansvar för sin egen attityd.
Nog sagt om det...för nu.
 
Tabellen
Förstaplatsen, som mest av allt betyder en direktplats till div1-kval, innehas av Forshaga, och det skall mycket till för att Grums ska kunna peta ner FIF (något annat hot finns inte) , så mycket att jag inte tror att det kommer att ske.
 
Plats 2 - 5 är inte helt betydelselösa, det kommer i slutändan betyda vilka lag som får spela playoff 1, och vilka lag som skall mötas där. Som det är nu så skulle alltså Grums lira mot Åmål, och Hammarö lira mot Sunne, en hemma och en borta. Om det är lika efter de två mötena, så liras en tredje "match" direkt efter den andra matchen, men då är det endast frågan om 5 min overtime plus ev straffslagning.
 
Här är jag rätt säker på, trots att det är 30 pinnar kvar att spela om, att den enda större förändringen som kommer att ske mot hur det ser ut nu är att Åmål kommer att tappa sin playoffplats. Ja, sen skulle det inte förvåna mig om Sunne kliver förbi Hammarö, o tillslut landar på en tredjeplats, men det är ju av ganska marginell betydelse (Hemmamatch för SIK i första mötet)
Vilka lag hotar Åmål? I första hand Köping och Flyers, och kanske kanske ?Arvika?.
 
Plats 11 - 12, som betyder vilka lag som ska spela negativt kvalspel, kommer med stor sannolikhet att vara oförändrat mot nu. Örnen är "redan" där, och Munkfors har med 11 pinnar upp till strecket en mycket svår resa att klara av. Det tror jag inte att de gör.
 
 De tio sista omgångarna inleds alltså med den 23:e
 
Full omgång ikväll
Serien vänder igen i o m onsdagkvällens omgång, och det är dags att se vilka lag som utnyttjat serieuppehållet bäst.
 
Tuffa besked för "Sylta", och sen "profeterar" KT-sport när man påstår att det "Inte blir något slut på Flyers skadeelände!"
För Köpings dels så rapporteras det om hyfsad fart på de välbesökta senaste träningarna, och som det ser ut så kommer man att ha alla tillgängliga till kvällens match, förutom möjligen Johan Graff (fick en smäll mot huvudet senast mot Örnen)
Enligt initierade källor så kan vi också komma att få se ett nyförvärv i köpingsdressen ikväll, en LW -91:a på 96 kg har funnits med på träning och kan ev göra debut, men mer säger jag inte om det.
 
Matchen är oerhört viktig för bägge lagen, Köping ligger före Flyers enbart på bättre målskillnad (var det någon som pratade om målskillnad tidigare..?) och kan förstås få stor betydelse för vilket lag som ska peta ner Åmål från femteplatsen.
Köping har vunnit de två tidigare matcherna lagen emellan, den senaste före juluppehållet. Då blev det, 1 - 2 efter mål Jimmy Hellström i sudden. Det var en match som Köping var helt klart värda att vinna, det vittnar båda sidor om, men ikväll är det historia. 
Jag tror att det blir en tuff match, Flyers är ett välorganiserat lag och är säkert rejält revanschsugna. Bäst i laget, över seriespelet hittills, har kanske deras keeper Sebastian Weidenhag varit.
En liten krydda till "anrättningen" är att John Sättermann, som spelade med Köping så sent som för några omgångar sedan, nu kommer iklädd flyersdressen och alltså tillhör bortalaget. 
 
Resultat: 5 - 1 (0-1, 2-0, 3-0) Skott:43-27
Woop,woop, nailade resultatet! Hemmasegern innebar att Köping petar ner Åmål från den sista playoffplatsen och kliver upp som ny tabellfemma, detta eftersom Åmål förlorar borta mot ett vilt kämpande Munkfors.
"Vi gnuggar på bra idag", säger coach Karlsson. I "Bärsingen" fokuserar de på nyförvärvet Mårten Jakobsson, och att hans matchstraff skulle ligga bakom Köpings vändning (från 0 - 1 efter första perioden) men det tror jag inte mycket på, det låter mer som en lite klyschig efterkonstruktion.
Att få en fem-minuters utvisning just i det läget var inte speciellt önskvärt. Jag tror mer att Köping behövde struktur i sitt spel, och i o m utvisningen tvingades att ta sig den strukturen genom att förbereda sig för att "döda" minst 4 minuter med en man mindre (när Jakobsson fick matchstraff så hade Flyers en gubbe i busbåset, med en minut kvar ca) Där och då vände matchen, genom först och främst ett oerhört bra jobb, oerhört mycket skridskoåkning som naglade fast pucken gång på gång i Flyers egen zon, och två mycket fina avslut genom Robin Karlsson och Tim Svensson, som i tur och ordning ledde till 1 - 1 och 2 - 1. De 4 minutrarna med en man mindre blev delade på mitten, med andra pausvilan emellan, och det var säkert en bidragande orsak till att Flyers aldrig klarade att få något tryck mot hemmakassen.
I Karlskoga så pratar de som vanligt om sina skador (som de flesta andra lag också drabbas av, fråga Köping t ex, ibland mer ibland mindre) o nämner inte med ett ord, som vanligt, att motståndarna var bättre och borde haft ledningen efter första perioden sett till chanserna. Nej, när Flyers förlorar så beror det på deras skador, eller oflyt, det beror aldrig på att de mötte ett bättre lag, inte ens om de fått stryk tre gånger i rad av det laget. Just den typen av bristande ödmjukhet är förmodligen inte en särskilt bra och framgångsrik attityd.
 
Ett litet utlovat matchref:
Matchen börjar inte med bra hockey, men i de första minutrarna är det Flyers som är det något bättre laget. De försöker forchecka högt, o strular till det för Köping i uppspelsfasen. Köping åker på en utvisning i minut 8, o tvingas jobba hårt i bp. Flyers har uppställt pp i nästan 2 minuter, men kommer ändå aldrig till några farligheter. Efter det är det hemmalaget som har den bättre speeden, o passningarna börjar hitta lite mera rätt (speciellt Jinghage, Maikkula och Hellström)  Det verkar som att Köping behövde utvisningen för att få upp lite puls o få bukt med nervositeten (om det fanns någon?) Spelet förläggs alltmer i Flyers zon, o det är riktigt nära några gånger, även om inte flyerskeepern tvingas till några jätteräddningar. Gästerna kommer endast till i ett par kontringar, annars är det hemmalaget som äger mest puck. Därför känns det inte alls särskilt logiskt när Patrik Solberg rakar in en backhand till 0 - 1 för gästerna med 45 sek kvar av inledningsronden. Det är dock en snygg aktion, där Solberg och Viitanen (en av de bästa i Flyers i matchen) sågar sig in i slottet framför Lyckholm i köpingskassen.
 
Passningsspelet var rent bedrövligt hos hemmalaget, med bitvis undantag av förstalinan som sagt. Det såg ut som att ingen hade spelat ihop med någon tidigare. Istället för att släppa pucken snabbt till spelare med fart så höll man i pucken o sökte hälarna på en stillastående medspelare efter sargen..mera för att bli av med pucken istället för att leverera en användbar pass.
Antingen släpper man pucken snabbt i uppspelsfasen, o söker öppen is, eller om det inte går (pga forechecking) så får man vända om o komma med hela linen i samma riktning. Som det nu såg ut så var det riktigt ostrukturerat, där medspelare screenade bort varandra, o aldrig mer än en pass på raken.. Bedrövligt alltså.
 
Mittenperren börjar lite bättre, men bara lite, det är fortfarande ungefär samma matchbild som de sista 10 i första p. Drygt 6 min in i perioden så är det dags för nytt bp för Köping. Det klarar man utmärkt, jag tror inte Flyers hade ett skott mot mål ens. Kort efter det är det Köpings tur med en gubbe mer, och det klarar man inte alls utmärkt. Jag vet inte strategin bakom Köpings pp, men här såg det ut som man rullade runt på iaf 3 femmor. Känns mkt märkligt att man inte har två pp-uppställningar (special-team som de duktiga säger) som alternerar, speciellt med tanke på den dåliga struktur som laget haft 5 mot 5 hittills i matchen.
Snart var det dags för nytt bp, när hemmakeepern tjongar trissan över plexit. Minns inte mkt av de 2 minutrarna, men det blev iaf inget mål åt något håll.
Flyers skuttar sen in med en gubbe lite för tidigt, o får sätta en annan gubbe i busbåset för to many players.
Nästan prick en minut senare så dundrar Mårten Jakobsson, Köpings nyförvärv, in med både flyersback o keeper in i målburen så att allt vänds på ända. Jag hann inte med o se, jag såg bara att målburen var borta och att Jakobsson klev in i utvisningsbåset. Jakobsson säger efteråt att det inte var meningen att skada någon, men protesterade inte det minsta mot utvisningen. 5 + 20 för charging. Tyvärr blir Flyers keeper , Weidenhag, liggandes på isen en stund efter den omilda behandlingen, men han reser sig tillslut och fortsätter matchen.
4  mot 4 i en minut följer, sen 4 minuter med en gubbe mindre för Köping.
Det är inte en optimal förutsättning i jakten på kvittering, speciellt inte som att det är Flyers som är en av de största konkurrenterna om en av de åtråvärda playoff-platserna. Hemmalaget spelar dock strålande, och har ett par bra chanser 4 mot 4, men det dröjer tills dess att Flyers blir fulltaliga innan det blir riktig bra. Ca 15 sekunder efter det att gästerna fått in sin femte gubbe så kommer Köping med fart genom mittzon, Emil Forsberg passar Robin Karlsson (Robin Karlsson utsågs välförtjänt till matchens lirare i hemmalaget) precis innan för offensiv blå, som forsätter och skjuter ett bra skott i borte burgaveln och vi har 1 - 1. Det gick inte att ta miste på glädjen hos hemmalaget, det var ett mkt välförtjänt och framförallt efterlängtat mål.
 
1 min o 15 sek senare så kommer Köping igen, på nästan samma sätt, fast denna gången är det Tim Svensson som tar in pucken i anfallzon, driver hårt på mål och avslutar hårt och snyggt i nättaket.
2 - 1 till Köping med knappt 40 minuter spelade.
 
I tredje perioden så är det inget snack, visst även Flyers har någon chans, men i övrigt så dominerar hemmalaget perioden stort. Drygt 3 minuter in i slutronden så nätar Jimmy Hellström, på pass av Robin Karlsson. Mitt i slutronden så är det Viktor Normans tur, när han lyfter in returen från Victor Gustavssons skott. Med knappt 8 minuter kvar av matchen så är det Hellströms tur igen, när han på ett tjusigt pass från Lars Jinghage sätter dit slutresultatet 5 - 1.
 
245 personer i Köpings ishall applåderar hemmalaget (kanske fanns det några tillresta som inte direkt jublade) 
Mycket viktig seger förstås!
 
Sunne - Arvika: 5 - 4
Senast lagen möttes, på arvikais, så vände Arvika 2 - 5 (med 12,5 min kvar) till seger med 6 - 5. Segerpucken rasslades dit av Thomaz Andersson med 30 sek kvar. Imponerande! 
 
Ejdsell jagas av flera elitklubbar, men tillsvidare finns poängmakaren tillgänglig för Sunne, vilket förstås är viktigt för dem. 
Jag räknar med att Arvika är hungrigast i kväll, o de måste de vara om de vill ha något med ett playoff att göra, men jag tror inte det blir en andra raka mot Sunne. Förstalinan med bl a Anders Skoog och nämnde Ejdsell kommer säkert att vilja göra sitt till för att laget ska ta en hemmaseger direkt i seriestarten.
 
Resultat: 7 - 4 (1-3, 2-0, 4-1) Skott: 32-24
Sunne verkar ha stått på hälarna i första perren, men sen blev det skillnad.
 
Ett avhängt jumbolag mot ett taggat Grums, det innebär självklart att GIK åker hem med 3 pinnar och minst 8-10 plusmål.
 
Resultat: 0 - 17 (0-7, 0-2, 0-8) Skott: 28-71
Jo, tre GIK-poäng blev det, och en hel massa plusmål. Det bästa med matchen (om man inte bryr sig så mkt om resultatet) kanske ändå var att Örnen lyckades skrapa ihop hela 17 spelare till matchen, det borde betyda att de kommer att fortsätta säsongen ut. Ett tag var jag orolig för att de skulle lägga ner igen..
 
Munkfors - Åmål: 3 - 4 efter sd
I Förra mötet så gick Åmål ifrån till 4 - 0 redan efter 19 minuter, och därmed var den matchen färdig. I Munkfors är man nu inställda på revansch, och man vet vilka ÅSK-lirare man bör hålla extrakoll på.
Motivationsmässigt så bör det bli en jämn kamp, Munkfors har inte tappat hoppet om att ta sig upp på säker is (eller?) samtidigt som Åmål naturligtvis kommer att göra allt för att behålla sin playoff-status.
 
Resultat: 5 - 4 (1-0, 1-4, 3-0) Skott:32-31
Oj, vilken svängig match. Otroligt starkt av Munkfors att komma ut o vinna sista med 3 - 0.
 
Jag vet ingenting om div1-satsande FIF:s form, hur de valt att använda seriepausen, och inte speciellt mycket om Navvies heller.
1 - 5 till FIF i senaste mötet, där Daniel "Lale" Svensson, Navvies keeper, blev utsedd till matchens lirare. Det måste han bli ikväll också,  men jag tror inte att Navvies får med sig några poäng efter kvällens match i Ängevi ishall.
 
Resultat: 5 - 3 (1-0, 3-1, 1-2) Skott:39-20
Var tydligen en inte speciellt välspelad match, men det är poängen som räknas.
 
Hur står det till med Hammarö, har kontroverserna (som det ryktats om) lagt sig, o tänker man utmana GIK o kanske t o m FIF under de sista 10 omgångarna? En "gameplan" för resten av seriespelet behöver man nog ha, och inte bara att behålla sin position.
En "gameplan" för NIK kan bara handla om en sak, att hålla avståndet till Munkfors intakt, vilket innebär att man säkert måste vinna ett par matcher till för att vara säkra. Om Munkfors skulle vinna 4 av 10 matcher (12 poäng) så är man ifatt och förbi NIK (om NIK torskar allt som är kvar) men det är inte särskilt sannolikt eftersom Munkfors på 22 omångar bara har vunnit 3 matcher hittills, plus att det inte är troligt att NIK torskar 10 raka fr o m ikväll, men ikväll torskar de i alla fall.
 
Resultat:6 - 3 (1-1, 1-1, 4-1) Skott:48-18
Hmm, 2 - 2 efter 40 minuter. Var det månne en viss keeper som höll kvar Nor IK i matchen? 33-13 var skottstatistiken så långt, men sen höll det inte längre för gästerna.
 
 

Kommentarer
Postat av: Mio

Grums förlorade mot division 1-laget Kungälv som man mötte hemma i mellandagarna. Kungälv vann med 4-3 efter förlängning. Åter igen gör GIK en bra match mot division 1-motstånd men åter igen märks skillnaden på tempo och att man inte får speciellt många målchanser mot dessa lag.

2013-01-09 @ 17:44:23
Postat av: kalle

Att se john sätterman. i karlskoga tröja var ju rolig
men ännu mer roligt var att se att han inte fck så mycket istid i mtchen mot khc.
han som är så bra att han borde ha mer istid när han va ii khc

2013-01-10 @ 09:06:05
Postat av: Falken

Jag tyckte John skötte sig bra, tror han hade 3 hyfsade skott på mål. Angående speltid så fanns han ju inte med i någon pp eller bp-uppställning, men det vore ju konstigt med så kort tid i laget.
Jag hoppas han får mkt istid hos Flyers, och att han får användning för sin bössa, han har ju ett riktigt vasst skott.

2013-01-10 @ 12:34:41
URL: http://falkensegen.blogg.se/
Postat av: Falken

Mio: Tack för informationen, jag undrade just hur den planerade träningsmatchen gick.
Det är som du säger en helt annan sak på div1-nivå, där blir det inte många lägen, men kul förstås att GIK kan hålla hyfsat jämna steg mot så pass bra motstånd.

2013-01-10 @ 12:37:02
URL: http://falkensegen.blogg.se/
Postat av: Anonym

Om inte han som körde över karlskogamålvakten får en lång avstängning så vore det en seger för det kriminella.
Tilltaget har ingenting med hockey att göra!
Hoppas att ngn snart polisanmäler dylika tilltag!
Kanske även dags att svensk hockey börjar ransaka sig

2013-01-10 @ 13:36:31
Postat av: Falken

Vi vet förstås om att det sker emellanåt, att någon medvetet kör över keepern, eller någon annan, det hör man sällan någon erkänna men vi vet att det sker. Kanadensarna kanske är värst, de värnar sin egen keeper och menar att keepern rör man inte, men de kan utan att blinka dundra in i motståndarkeepern o speciellt om de ligger under i matchen. Allt för att vinna heter det. Självklart är det inte försvarbart på något sätt att medvetet köra över varken målvakten eller någon annan, oavsett vilken nivå man spelar på.
Jag såg inte hur det gick till just i det här fallet, jag såg bara att målburen var borta och att det var tumult.
Det är upp till domarna att bedöma, vilket säkert är svårt många gånger. Ibland ser vi att vissa drabbas av utvisning i liknande lägen trots att tv-reprisen visar att den utvisade i själva verket blev inknuffad/tacklad över keepern, så visst är det svårt med bedömingen.
I det här fallet vet jag inte vilken bedömning domaren gjorde, utöver 5+20 för charging, om det är lämnat någon rapport eller så.

Jag hoppas verkligen att Flyerskeepern repar sig snabbt!

2013-01-10 @ 13:58:50
URL: http://falkensegen.blogg.se/
Postat av: Ahc-insider

Sunne-Arvika.. Ja va ska man säga? Arvika öppnade starkast vill jag nog påstå men det var ändå Sunne som fick utdelning först. Men bara 7 sekunder senare kunde AHC kvittera efter slarv i försvaret från sunnes sida. Arvika kunde även göra 1-2 och 1-3 innan perioden var slut. I andra vet jag inte riktigt vad som hände med AHC? Det såg väldigt förvirrat ut och folk var överallt.. Sunne fick kanske lite enkelt göra 2-3 efter ett omarkerat skott från dålig vinkel. En omdiskuterad "bentackling" fick vi se i mitten av perioden också! Nr. 17 i Sunne (T.forss) åkte på en tackling i mittzonen och blev liggandes. Vilda diskussioner utbröt men Anderberg var säker på sin sak och ingen linjeman hade något att tillägga. Uppskattningsvis låg han säkert 3-4 minuter på isen innan någon av dom egna spelarna/ledarna ens kollade hur det var med honom. Men efter många om och men så testa han sig. 3-3 kom i slutet av andra. Sista perioden tog Sunne över och bjöds på alla chanser dom hade och sett till chanser kunde matchen nog blivit än mer målrik. 1 mål för AHC i BP och 4 mål för Sunne i sista, varav 3 st från (nr.17) så ont hade han med andra ord :) skönt att serien är igång igen ändå! Peace!

2013-01-10 @ 14:24:26
Postat av: Falken

Tack Ahc-insider för ditt matchref!
Fenomenet filmning är en riktigt usel "smitta", som verkar bli alltmer utbredd. Nu vet jag ingenting om den händelse som du beskriver, men jag har sett liknande situationer där en spelare ligger i det närmaste "död" men utan att någon medspelare varken är särskilt arg på den som är skyldig eller bryr sig särskilt mkt om den "skadade". Så kanske det blir när "alla" vet, eller tror sig veta att den "skadade" kraftigt förstärker situationen? Man kan bara vädja till fair play från alla parter, när det kommer till kritan så är det nog vad alla egentligen helst vill se.

2013-01-11 @ 09:17:59
URL: http://falkensegen.blogg.se/
Postat av: Ahc-insider

Ja nu va det kanske aldrig tal om nån filmning utan mer en hård tackling som förmodligen kändes bara. AHC spelaren stod upp på egen blå och Sunne spelaren fick syn på han i sista sekunden och istället för att ta tacklingen försökte han hoppa undan. Han blir träffad axel mot axel men iom att han försöker hoppa undan såg det värre ut än vad det var. Domaren stod ca. 2m från situationen också så det ska inte ha varit nått oschysst i det hela. En matchstraff delades ut i pausen inför 3:dje då en spelare inte kunde släppa den omdiskuterade tacklingen och knuffade ahcspelaren i ryggen i korridoren mellan omklädningsrummen.

2013-01-11 @ 12:06:36
Postat av: SIK-Insider

Som svar på tal till föregående inlägg befann jag mig på matchen! Jag uppfattade situationen som riktigt ful bentackling dör AHC spelare kliver sent och medvetet in fult i situation efter att SIK spelaren och pucken passerat. Bentacklingen tog olyckligt och spelaren fick uppenbarligen ont! Och reaktioner på tackling var tydliga då SIK spelare uppmanade domaren att blåsa men utan respons vilket ledde till ett mindre gräl! Är mycket negativ till filmningar, men Tror inte detta var något av det då spelaren fick ledas in på planen och återkom först i mitten av tredje!
På tal om domaren tappade han matchen totalt och i bentacklingssituationen skall domaren tydligen ha hånflinat åt den skadade spelare och gett han en känga och åkt skrattande därifrån! Pinsamt enligt mej om nu detta stämmer!
Förövrigt stark av SIK att kliva in i tredje perioden koppla bort dommaren, samt fult arvika spel och sätta ditt 4 puckar!
Jag är säker färgad i mitt tycke precis som AHC-Insider, men olika uppfattningar förekommer!
Vinst var det vesäntliga!

2013-01-11 @ 21:29:47

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0