KHC nere i rejäl brygga nu...och det sitter i skall´n en go bit avet..

Mental träning!

Kanske vore det nåt också!? Jag vet att det vore nåt, jag vet att det vore nåt riktigt bra.

Spelar ingen roll hur bra tränad du är kroppsligt, om inte skallen fattar hur bra du är eller vilken kapacitet du har så kommer du aldrig att nå din fulla potential.
Det sker bara när man spränger gränser, när man vågar tänka förbi hinder och när man vågar tro på att man kan nå längre än man gjort förut.

Det här gäller naturligtvis allt i livet, och inte minst då i sport och hockey t ex.

Just den där situationen i gårkväll när KHC leder med 4 - 3, pucken släpps och sista perren börjar.
44 effektiva sekunder senare så står det 4 - 5 på resultattavlan, 44 sekunder !! Vad hände?

Var KHT jättemycket bättre än KHC plötsligt ?

Absolut inte, men KHC hade en ledning att försvara och KHT en anledning att anfalla.

MENTALT!

Det här är något jag aldrig egentligen kommer att förstå, eller i allafall acceptera att det ska vara så.
Jag menar att jag på ett sätt förstår att man kan bli lite ängslig när man leder, för då har man 2 poäng i sin ägo som någon annan försöker att ta ifrån en, men det här är så basic så man borde inte behöva ramla ner i mentala fallgropar som denna. Med rätt mental träning så skulle man kunna undvika att ramla ner i mentala fallgropar, kanske inte helt men mycket mer sällan i allafall.

Man behöver prata igenom olika scenarior innan, så att man "känner igen" dem när de kommer och kan ta fram rätt fokus och rätt inställning för just det scenariot. Med några enkla ord och order så kan då coachen signalera vad som gäller och hela laget kalibreras i spelplanen och taktiken.

Vad var budskapet i KHCs omklädningsrum i pausen mellan 2:a och 3:e p?
 
Någon tycker kanske att det låter enklare än vad det är, men det är faktiskt ganska enkelt.

Det sker inte på en dag, men om man har med lite mental träning i varje träningstillfälle så växer det fram undan för undan.

Att identifera risken för hjärnspöken och energitjuvar, och att "döda" hjärnspöken och göra sig av med det som stjäl energi, det är vad det handlar om.
Ett hjärnspöke kan t ex vara när du leder matchen och helt plötsligt har något att förlora, risken finns att du blir orolig och ängslig och tappar enormt med energi till fel tankegångar. Du börjar tänka på att förlora, fast du så hett längtat efter att vinna, och självklart så påverkas ditt utförande av dina tankar.

Mind over matter.. "Han fick oss att tro på oss själva, att vi kunde vinna!"

Det här är nästan det enda en coach kan påverka under en match, man kan byta spelare och kasta om i femmorna iofs men det som påverkar allra mest är coachens kroppsspråk, mimik och hur coachen säger det han säger.

Ditt budskap, när du säger något, uppfattas till 70 % beroende på hur du säger det, och bara till 30% beroende på vad du säger.

Hur man säger något är alltså betydligt viktigare
än vad man säger. Det betyder naturligtvis inte att vad man säger rent faktamässigt är oviktigt men det betyder att man bör tänka på hur man kommunicerar ganska mycket mer än vad man kommunicerar.
En coach, t ex, kommunicerar hela tiden.. även när han inte gör det. Då är det kanske som allra mest påverkande.

En coach måste leda, och det är inte i första hand att reagera när något händer, även om det kan vara nog så svårt ibland,.. det är mer att agera innan något händer eller ännu hellre att agera för att något ska hända.

Måårts hade uppmanat lirarna i Sveriges J20-lag i hockey "att sätta pers" i junis-VM
Vad betyder det, egentligen!?
Det är mycket enkelt och mycket smart, det handlar om att spränga gränser. Just såna gränser du själv kan regera över. Det talar inte om vad resultatet i en match ska bli, men om alla köper det och ställer in sig på det så bör du ha ett lag med ca 20 spelare som har som mål att spela lite bättre denna matchen än den bästa de spelat.
Se det, säg det, tänk det och gör det!
Chansen att du får ett bra resultat med dessa förutsättningar är ganska bra.

Med detta långa blogginlägg så menar jag inte att ansvaret för denna torsk eller de 3 före denna skall bäras av lagledningen och av coach Karlsson, nä så enkelt är det inte.
Orsakerna till svackan är flera, det handlar om att KHC-truppen är lite för tunn för att kunna orka fylla på när skador och frånvaro drabbar laget, och jag tror också att coach Jocke har rätt när han befarar att den nästan obefintliga försäsongsträningen för många börjar ta ut sin rätt. Man orkar inte helt enkelt!

Men mycket handlar om mentala bitar, det är jag rätt säker på.

Intressant ämne tycker jag nog. 

Ps. KHC har ett riktigt fint grundämne till ett bra lag, lägger man sen till en grymt bra försäsongsträning så blir det kval till div1 nästa säsong.. Om man vill och tror på det så kan man mycket!

Kommentarer
Postat av: Jocke

Helt rätt falken, jag har faktiskt testat det där med hur och vad man säger.

Det bästa gensvaret jag har fått är när jag har lagt fokus på HUR jag säger det.

/Coach Karlsson

2008-02-08 @ 11:40:39

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0