21a omgången i div2 Västra B

Fredag 22/1

Viking HC - Kristinehamn HT

Plexiklar hemmaseger med 9 - 1 till KHT senast lagen möttes (8/11)

Nu är det alltså samma lag igen, men det står annat på spel nu. VHC har inget mer att spela för än att försöka hålla spelet uppe så att man är förberedda inför kvalet. Kristinehamn har anledning att vara betydligt mer motiverade, playoff-platserna skall snart fördelas och nu har man ett gyllene tillfälle att öka avståndet till både Åmål, Nor och Flyers (som alla tre har svåra matcher i samma omgång)
Trots risken för underskattning, så räknar jag med ett skärpt KHT på besök i Valhalla.


Tipset: 2 - 6

Resultatet: 3 - 5

Bortaseger som beräknat, men ganska knapp ändå. Undrar om det beror på att Viking har skärpt till det, eller om Kristinehamn bara gjorde precis vad som behövdes..?


Lördag 23/1

AHC - KAIK

Med Arvika-mått mätt så måste säsongen hittills bedömas som ett fiasko. Förra sessen slutade med kvalspel till div 1,och nu ligger man på 10e plats, iofs helt klara för spel i div2 även nästa sesse men det var säkert inte vad man hade som mål inför säsongen.
KAIK har istället överträffat både sina egna, och andras, förväntningar. Förra säsongen slutade med en 10e-plats, och de 15 förlusterna berodde i stort sett helt på det skrala försvarsspelet. Man hade ett helt ok målsnitt framåt, nästan lika bra som innevarande sesse, men man var alldeles för otäta bakåt. 

Eftsom Arvika o Kil är med i samma derbygrupp så är detta mötet det 3e i ordningen, en vinst var hittills har det blivit.
AHC vann borta med 4 - 5 och KAIK vann i sin tur i Coffe Queen Arena med 4 - 6.
Lördagens hemmalag har bara vunnit 2 matcher under de 10 senaste omgångarna (2 - 5 borta mot KHC och 6 - 1 hemma mot VHC) så lita på att segersuget är stort hos arvikingarna.
Återigen så är KAIKs statistik den omvända, på de 10 senaste omgångarna så har man bara torskat 2 matcher. Visserligen så blev det torsk i förra omgången, och det trots att man i princip ägde matchen. KAIK var återigen ineffektiva och hemmatorskade mot ett högeffektivt Flyers.

Tipset: 3 - 4

Resultatet: 3 - 6
(2-4, 0-1, 1-1)


Söndag 24/1

Flyers - Grums IK

Karlskoga HC har gjort klart med Björn Östlund ,en 37-årig center med drygt 400 allsvenska matcher i benen. Det blev 40 matcher med Oskarshamn säsongen 00-01, men efter det var Östlund Karlskogaklubben Bofors IK trogen mellan åren 01-09.
Östlund har varit en trogen poängleverantör, och snittat på ca 40 poäng per säsong de tre senaste säsongerna.
Denna förstärkning håller mycket hög klass och kommer förmodligen att höja Flyers ett par snäpp, men om det räcker för att föra upp Flyers till playoff är mycket tveksamt. Spelprogrammet de 8 avslutande omgångarna är riktigt tufft, t ex de fyra raka matcherna som nu följer är alla av typen 6-poängsmatcher.

Grums IK har haft det knackigt ett tag nu, de 10 senaste omgångarna har varit i princip varannan torsk o varannan vinst. GIK försöker också förstärka, bl a så har Magnus Forssten tränat med GIK, Forssten är en 19-åring center som lirat 25 matcher med Munkfors i div1.
De fem senaste matcherna mellan Flyers och GIK har slutat med 4 GIK-segrar och 1 Flyersseger. Förra mötet vanns av GIK hemma i Billerudhallen med 6 - 4.

Formen är nog bättre hos Flyers, de har bara två torsk under de 10 senaste omgångarna och den senaste vinsten borta mot KAIK var en riktigt viktig seger som säkert betyder mycket för självförtroendet.


Tipset: 4 - 4

Resultatet: 5 - 3
(2-1, 2-2, 1-0)

Björn Östlund gör 2+1 i comebacken, ett skapligt resultat.
Maxi Wilfan i GIK ligger bakom mkt med 2+1

Köping HC - Hammarö HC

Elfteplacerade Köping Blue Boars gästas av nian Hammarö HC, det skiljer bara två placeringar men hela 12 poäng.
Kan bli lite avslaget kanske, hemmalaget är i princip klara för att försöka kvala sig kvar i div2 medans Hammarö HC troligtvis ser små möjligheter att avancera i tabellen.

Förra mötet i Hammarö slutade med hemmaseger med 6 - 4, men denna gången blir det inte lika många mål. Backbrist hos Köping HC kan ställa till det, men samtidigt så är det väl nu som KHC skall ta sin tredje seger under denna säsong. Resten av matcherna ser betydligt svårare ut.

Tipset: 3 - 3

Resultatet: 2 - 7
(0-2, 1-1, 1-4)


Nor IK - Navvies

NIK torskade borta mot KHT i förra omgången (5 - 2) men det var betydligt jämnare än vad siffrorna visar.
2 mål i tom kasse för KHT när NIK försökte komma ikapp på slutet. Läs matchref här.
Återstår att se vad NIK kan bjuda på för motstånd mot Navvies. Hallsbergarna lär vara rejält inställda på att återta serieledningen och verkar alltid ha den extra växeln att plocka fram om/när det behövs.
Vi får gå tillbaks till den 5e omgången för att hitta den senaste förlusten för rallarna. (3 - 6 mot KHT)

Klar hemmaseger med 7 - 3 blev det i förra mötet, 8/11, för Navvies. Även om NIK definitivt har kapacitet att besegra Hallsberg så tror jag ändå att det blir hemmatorsk denna gången.


Tipset: 3 - 4

Resultatet: 4 - 3
(0-0, 3-1, 1-2)


Forshaga IF - Åmåls SK

FIF förstärker inför slutspurten om playoff-platserna.
Två lirare är klara för att vara med redan i matchen mot ÅSK.
Det handlar om Patrick Sjökvist, en 27-årig back med div1-rutin och om Tobias Björk, en 19-årig högerforward från GIK J20 (28 p, 16+12, på 12 matcher)
Förra mötet mellan lagen slutade med klar (6 - 3) hemmaseger för Åmåls SK, men denna gången blir det säkert tuffare. Båda lagen har playoff inom räckhåll, och det skiljer bara 1 pinne från FIFs tabellplacering (8) och ÅSKs femteplats. ÅSK har den sista platsen just nu, så det skall inte behöva saknas motivation eller tändvätska.


Tipset: 5 - 4

Resultatet: 4 - 4
(0-0, 3-2, 1-2)

Kommentarer
Postat av: sannerud

tycker det är lite väl att jämföra lagen med deras fjolårssäsonger hur många förluster de hade osv.i kil har man i år fått till sig några av seriens absolut bästa spelare på samtliga postitioner. det blir aldrig som i elitserien att man kan förutse de 4 bästa lagen år efter år. i div 2 räcker det bevisligen med att knyta till sej ett antal toppspelare så är man topplag den säsongen

2010-01-22 @ 21:36:09
Postat av: Falken

Sannerud: Jämförelsen jag gör handlar mer om respektive lags målsättning i förhållande till det resultat man hittills uppnått.Det var iaf vad jag tänkte.

Jag är väl medveten om att t ex Kils lag denna sesse är betydligt vassare än fjolårets lag (både på pappret och i verkligheten), men trots det var deras målsättning lägre än vad man nu har uppnått.

Arvika har å andra sidan värvat från när o fjärran, med sikte på ännu ett kvalspel till div1, men tyvärr verkar den satsningen gå i stöpet denna gången.



Tack för din kommentar,

och kul med mothugg, fortsätt så! =)

2010-01-22 @ 22:04:06
Postat av: kalle

3-6 till kristinehamn. Målvakten i Viking slängde klubban i taket så KHT la in den i öppet mål. Viking ledde med 3-1 släppte in 3-2 med 52 sek kvar. Sedan i 3:e orkade inte Viking mer. KHTs Tobias Eriksson borta resten av säsongen pga hjärtproblem.

2010-01-23 @ 00:17:57
Postat av: KAIK

Det känns ändå som om serien är jämnare iår jämfört med förra året, om man bortser från de två sistplacerade lagen. Se bara resultaten i varje omgång, inte ofta nått lag vinner jättestort. Det ja tycker är tråkigt är att de känns som nivån sjunkit, blir jobbigt om kurvan fortsätter såhär, har svårt att se något av dessa lag i 2an kunna ta steget upp till 1an. Tråkigt? Ja de är klart, men det glappar rejält både på isen o i plånboken hos många div 2 lag jämfört med de i 1an.

Hur gör man som div2 klubb för att klara det ekonomiskt och reultatmässigt i till div 1?

2010-01-23 @ 00:35:51
Postat av: FIF

Väldigt underhållande match i Forshaga idag. Öppet spel med många kontringar åt bägge håll. Bäst i FIF var Tobias Björk, Patric Sjökvist och Daniel Persson. Björk 3 mål, Sjökvist 1 och Persson 4 assist.

2010-01-24 @ 23:51:29
Postat av: Rykten

Hej Falken!

Rykten säger att Lill-Egon har avgått i Köping HC.

Är det något som nått dig än?

2010-01-26 @ 10:55:31
Postat av: Falken

Hej!

Jag kan varken bekräfta el dementera, har än så länge bara hört rykten.

Om det skulle vara sant så ser jag det på två sätt.

Dels är det för sent, det skulle ha behövts ett byte i båset redan inför denna säsong. Det märktes tydligt (nu refererar jag till förra säsongen)att Lill-Egon inte hade förmågan att matchcoacha, han gick mest runt på alla oavsett matchsituation..använde sig inte av specialteams i varken PP el BP. Han fick aldrig spelarnas förtroende, och det visade sig bl a när flera av de mest tongivande lirarna lämnade KHC inför denna säsong. Flera av dem hade stannat om klubben hade bytt A-lagscoach, det vet jag med bestämdhet.

Nuvarande A-lag har varit ganska nära i många matcher, men det har saknats spetskompetens framåt och man har haft förtvivlat svårt med målfabrikationen,och just det kan man inte lasta Lill-Egon för.

Den styrka som KHC hade för 2 säsonger sedan, lagmoralen, inställningen och viljan, har inte synts till på år och dar. Varför? Enligt mig är det en av de få saker som en coach kan påverka inför och under säsongen, men den förmågan hade inte Lill-Egon.

Det andra sättet jag ser det på är att det ändå är bra om Lill-Egon slutar, inför kommande kvalspel så behöver KHC en nystart. De står inför en mkt tuff uppgift och då kan det vara bra att röra om lite i grytan.

2010-01-26 @ 11:30:33
Postat av: Hammarö

Till KAIK. När vi i Hammarö spelade i 1:an för två år sedan hade vi en spelarbudget på 60.000 kr för hela säsongen, det lag som hade näst lägst budget var Ullrisehamn som hade 380.000 kr. Där har du skillnaden. Om vi tar Örebro som exempel pratar vi om 3.000.000 kr, om man ska tro deras sportchef. Vart man hittar dom sponsorerna vet inte jag men nog behövs det både rejält med pengar och bra spelare, lagen är enormt mycket bättre än oss i tvåan. / Hammarö.

2010-01-26 @ 15:51:14
Postat av: KAIK

Det är exakt detta jag menar "Hammarö". Hur ska ett lag på vår nivå, som inte är i närheten ens av div 1 lagen, kunna klara detta utan att gå i konkurs. Otroligt tråkigt att det ska handla om pengar, jag vet ju att det självklart är enorm skillnad på 1an och 2an också men vad spelar de för roll när de i grund o botten är pengarna som styr nuförtiden.

Ja menar, ett lag som kan erbjuda spelare bra löner får ju självklart bra spelare och det är klart man ska ha en peng om man reser och lägger ner så mycket tid som det ändå tar i 1an men det har ju blivit fantasisummor ända ner i div 2 nu??!!

Nej jag tror många lag i 2an är rädda att göra "en Hammarö" om de skulle få chansen i 1an, och det är ju näst intill döden för en förening att göra en sån säsong! TRIST!

2010-01-26 @ 23:59:34
Postat av: Hammarö

Håller med dig KAIK. Men fantasisummor i 2:an? Beror nog på var man spelar, i Hammarö tjänar alla lika nämligen 0 kr. Men vill man tjäna några kronor kan man säkert göra det om man vill. Risken är väl att man reser upp de stackars kronor man tjänar.

Jag tror det finns plats för ett lag till från värmland i 1:an frågan är bara vilket lag som har bäst förutsättningar.

2010-01-27 @ 10:30:58
Postat av: KAIK

Det jag mena med fantasisummor är naturligtvis relativt för div 2. Men vad man hört har ju tex grums och arvika ganska höga omsättningar varje år, man kan ju undra vad alla finnar kostar som åker in och ut i arvika? Grums lockar väl med pengar för att få spelare, det tycker ja ju också är fel men som ja sa i mitt förra så är de ju såhär hockeyn har blivit, styrt av pengar ända ner i 2an.

2010-01-27 @ 12:56:04
Postat av: Hammarö

Ja tyvärr är det så. Men det går att ändra på, Personligen tycker inte jag att man ska tjäna pengar i 2:an, däremot ska det självklart inte kosta något heller. Om inga lag erbjöd några löner skulle vi bli av med de som byter klubb varje år för att man får en femhundring mer någon annanstans.

Då får vi spelare som vill något och om några år är jag säker på att vi har ett lag till i ettan, med värmlandspöjker i laget. Eller har jag fel?

2010-01-27 @ 15:30:25
Postat av: KAIK

Det låter väldigt bra och jag skulle gärna haka på det tåget, däremot tror ja inte att det är genomförbart tyvärr:( Det har redan gått så långt att de flesta lagen i serien har löner, vissa en liten symbolisk summa och vissa större summor. Det enda skulle väl va om förbundet gick in och förbjöd löner på denna nivå, vilket heller inte låter sannolikt.

Men ett värmlandslag till i 1an borde gå att fixa ändå, känns som till exempel Arvika, som ändå är en stad med mycket folk och tradition i hockeyn, kan ha musklerna ekonomiskt att fixa en uppgång, sen vet jag inte. De ska ju klara det på isen också.

Men som du säger om några år har vi förhoppningsvis ett lag till i 1an.

2010-01-27 @ 16:14:41

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0