21:an

Tredje advent och 21:a omgången

Köping - Navvies: 5 - 1
Jerker Permats, är enligt uppgift sedan igår tillbaka hemma från centralsjukhuset i Karlstad, o tyvärr är det med en kraftig hjärnskakning. 40 sekunder in på mittenperren borta mot Forshaga i fredags så fick Jerker en tackling mot huvudet, med stor sannolikhet inte medvetet, var på Jerker blev liggande på isen länge för att senare bli hämtad med ambulans. Hjärnskaking är allvarligt, men vi är glada o tacksamma över att Jerker är hemma och kan vila sig helt återställd. Tur i oturen för Jerker och laget är att det snart är juluppehåll, så kanske missar nr 21 i Köping endast två matcher, det viktigaste är dock att Jerker kryar på sig.

Köping har spelat upp sig, så trots två riktigt sura torsk (borta mot ÅSK) och nu i fredags borta mot serieledande Forshaga (där Forshaga medger att de inte klarade sig helt utan lite tur också) så har coach Karlssons mannar något riktigt bra på gång. Ingenting skulle smaka bättre än att gå in i jul o nyårshelgerna med två segrar, o då blir det vinst i kväll alltså.

Resultat: 6 - 3 (2 - 0, 4 - 2, 0 - 1) Skott:36-33 (8-8,17-11,11-14)
Skön o viktig hemmavinst för Köping, men mer värt än 3 pinnar var det inte. Jag menar då att matchen inte ska värderas för högt rent spelmässigt, för där fanns det mycket som inte funkade.
Jag har inte sett matcherna borta mot Åmål o Forshaga, där jag förmodar att Köping spelat en bättre hockey i 60 minuter, men söndagskvällens resultat var absolut inget jag räknade med efter halva första perren. Då hade Navvies inlett klart starkast, bättre speed och fler skott på mål varav ett klockrent i stolpen. Om inte Lyckholm i Köpingskassen varit så alert (och haft god hjälp av iaf en av stolparna) så hade det inte varit konstigt om Navveis hade haft en ledning efter första perioden. Navvies hade helt klart momentum i matchen, tills dess att Jimmy Hellström startar sin målproduktion. 10:04 kommer en riktig pärla upp i Navvieskrysset, o där blir det lite pyspunka på Navvies samtidigt som Köping spelar upp sig o börjar få lite mer längd på sina anfall.
Köping klarar av ett bp ganska ohotat, o sen är det dags förJ. Hellström (L. Jingahage, J. Graff), när de pangar in 2 - 0 kl 16:33.
Mittenronden startar med att Navvies försöker ta tillbaka momentum, vilket de lyckas med efter 04:01 när E. Larsson (J. Planeby, R. Berglind) fixar en reducering fram till 2 - 1. Initiativet tas dock tillbaka snabbt av Köping, när J. Graff (L. Jingahage, O. Maikkula) hänger dit 3 - 1 bara 51 sekunder senare.
06:17 kommer dock det jag tror är matchavgörande, då är det dags för Jimmy Hellström igen, som i fint samarbete med Lars Jinghage sätter 4 - 1. Nu är Navvies rejält på hälarna, o Köping äger matchen totalt. Nästan   prick på halvtid så ökar tredjelinan på till 5 - 1 genom R. Karlsson (V. Gustafsson)

I samband med det målet så har sekretariatet en dialog med kvällens huvudrandige, den förträfflige speakern är inte helt säker på vem den randige har meddelat som målskytt och ber att den randige ska komma till sekretariatet för ett förtydligande. Detta hemska och fullständigt förnedrande tilltag skakar hela ishallen, så man förstår verkligen hur sårad och fullständigt bortgjord den huvudrandige känner sig, så det är inte mer än rätt att han avkräver speakern en ursäkt för detta nesliga han utsatts för....NOT! (Tydligen så hotar den randige med att stänga av speakern också?) Jag upphör tydligen inte att förvånas hur  fullständigt prestigeproppad man kan vara som domare. Jag undrar hur man kan fortsätta när det ser ut som att man hatar det man håller på med. Duktiga domare inbjuder till dialog, för att man vet att det leder till en skön stämning på isen och att det leder till respekt för alla inblandade, men ett sånt här beteende leder inte till respekt, tvärtom!

The Jimmy Hellström show avslutas sen i och med att Jimmy swischar in i anfallszon med pucken, fintar att gå på första stolpen men går runt kassen o vispar in trissan köksvägen istället samtidigt som Navvieskeepern ligger kvar o simmar vid borte stolpen. Riktigt snyggt! 6 - 1 kl 10:12
Navvies får spela pp med ca 3 minuter kvar. Navvies pp har varit klart bättre än Köpings, de har oftast långt uppställt pp med hårda pass och positionsskiften som tvingar köpingsboxen att jobba riktigt hårt. Denna gången kommer inte Navvies till i ett uppställt pp, men det blir mål ändå. Helt huvudlöst tokchansar köpings bp-line så att Navvies kan komma 3 mot 0, o göra 6 - 2. Riktigt dåligt av Köping att överge sin keeper på det viset.
Slutronden bjuder på ett långsammare och mer soloåkande Köping, förmodligen för att man känner att matchen är vunnen. Det blir lite bus, o Navvies lyckas reducera med en man mindre, också det en ren bjudning när siste man i Köping drabbas av nonchalans o "passar" fram C. Dalmo till 6 - 3.
Köping tar time out, o reder ut de sista 8 minutrarna ganska problemfritt.

Jimmy Hellström 4 mål, plus en mkt stabilt spelade Roberth Lyckholm i köpingskassen, det var segerreceptet.

Magazin24 skriver om en övertygande segeroch bbl.at.se skriver om Hellströms kvadrupel, medan man i Hallsberg menar att lite för många enkla misstag gör att Köping vinner

Hammarö - Åmål: 3 - 4
Åmål har också spelat upp sig, men räcker det borta mot Hammarö? Det är svårt, för det krävs disciplin i minst 60 minuter, samtidigt som effektivitetsmatchen måste vinnas. Kiviranta o Engberg, om de är på rätt humör så kan de leda övriga "tjurar" mot en bortavinst, men deras keeper behöver också göra en riktigt bra match.

Resultat: 9 - 2 (2-0, 0-2, 7-0) Skott:48-26
2 - 2 efter 40 effektiva, o sen sa det bara tjong när Hammarö gjorde mål varannan minut i tredje perioden. Tre av dem kom i pp. Det fanns en extra växel helt enkelt. Imponerande!

Örnen - Nor: 2 - 5 (0-1, 0-3, 2-1) Skott:45-40
0 - 5 kommer fyra min in i tredje perioden, vilket förstås betydde gonatt för hemmalaget. Sen slappar Nor lite o låter Örnen putsa siffrorna lite, mkt mer än så var det inte.

Forshaga - Arvika: 6 - 1 (3-0, 2-0, 1-1) Skott:30-23
Väntat resultat, o FIF stärker sin serieledning. Forshaga punkterar tillställningen med 3 och 4-0 i samma minut efter drygt halva matchen spelad. Slutronden blir en avslagen historia med varsitt mål och 5-4 i skott.

Sunne - Grums: 5 - 3 (0-1, 3-2, 2-0) Skott:32-34
Sunne tar sin fjortonde seger, o knäpper serietvåan på näsan. Detta trots att GIK gör både 1 och 2 mål i pp, o alltså leder med 0 - 2 med nästan halva matchen spelad. Sunne har absolut inte gett upp, de visar de 325 i publiken att de tänker vända o vinna det här. Med sju minuter kvar av mittenperren så står det 3 - 3. Fem minuter in i tredje så gör hemmalaget mål i pp, och det följer man upp med att klara av två bp innan man ökar på med 5 - 3.
Victor Ejdsell, 17-åringen, gör 1+3 i matchen och är förstås en stor segerorganisatör tillsammans med Anders Skoog (1+1)
Det finns fortfarande dem som inte fattar hur bra Sunne IK är, jag ska lägga upp en länk med en intervju med Flyers coach där det ges exempel på just det, men det blir lite senare.
Sunne flåsar nu Grums i nacken för att ta över andraplatsen, vilket jag inte skulle bli särskilt förvånad om de gör snart.